Smart Computerservice: er zit (IT-)muziek in Volendam

“Het moet gewoon perfect en strak”. IT-ondernemer Tom van Dijken legt de lat hoog in zijn IT-dienstverlening. Hij helpt zowel particuliere klanten als MKB-bedrijven aan meer rust en vertrouwen door betere en veiligere IT. Zijn onderneming Smart Computerservice is al geruime tijd partner van 1A First Alternative. Wat brengt deze samenwerking hem en wat drijft Tom om te doen wat hij doet?

“Ik houd van het menselijk contact”

Tom van Dijken is niet een man om veel stil te zitten. Het allerliefst gaat hij erop uit naar klanten. “Ik houd van het menselijk contact en ik ben graag on the go”, zegt hij. Op afstand is het natuurlijk steeds beter mogelijk om bijvoorbeeld PCs te monitoren en te beheren. Dat geldt zowel voor particuliere als zakelijke klanten. Er op uit naar klanten ziet hij daarom als een aangenaam ‘uitje’.

Tom’s klantenkring breidt gestaag uit van zijn thuisbasis Volendam naar elders in de regio en Nederland. Al tweemaal werd daarom de bedrijfsnaam veranderd: van Tom’s IT via IT Volendam naar Smart Computerservice. Het bedrijf is de afgelopen jaren gegroeid naar een IT-speler met een breed dienstenaanbod.

Korte lijnen en veiligheid

Die groei dankt Tom aan de belangrijkste twee pijlers onder zijn onderneming: communicatie en veiligheid. In IT is goede, duidelijke en snelle communicatie absoluut niet vanzelfsprekend. Als hij een nieuwe klant vraagt waarom men overweegt over te stappen naar Smart Computerservice hoort Van Dijken regelmatig: “van onze leverancier krijgen we pas na weken een reactie op een vraag of klacht.”. De vriendelijke Volendamse ondernemer wil dat absoluut anders en beter doen. “Ik houd zelf van korte lijnen en gun mijn klanten dat ook”.

Veiligheid is de andere pijler bij Smart Computerservice. Zowel privé als op het werk groeit de noodzaak om veilig de PC, tablet of smart phone te kunnen gebruiken. IT-expert Tom van Dijken zet in op diverse oplossingen om de risico’s van bijvoorbeeld ransomware en virussen te voorkomen. Goed beheer en tijdige updates zijn daarvan een voorbeeld. Ook de samenwerking met 1A First Alternative kwam hieruit voort.

In gesprek met 1A First Alternative

In de zoektocht naar een goede IT-partner voor hoogwaardige diensten voor het bedrijfsleven raakte Tom van Dijken eerder in gesprek met Hanc de Bokx van 1A First Alternative.

“Dat voelde meteen goed”, zo zegt Tom. “Voor de werkplek van nu heeft 1A een open source oplossing ontwikkeld die beveiligd is op hun eigen stukje in het datacenter. Die oplossing werkt in combinatie met de vertrouwde Microsoft desktop, die mijn klanten kennen.” Daarbij was Van Dijken onder de indruk van de praktische kennis op het gebied van veiligheid. Hij lette daarbij niet zozeer op de ISO-certificaten maar veel meer op de antwoorden en adviezen vanuit het 1A First Alternative-team.

“De communicatie met Delft verloopt goed en snel”, vindt de blije Volendamse ondernemer. “Zowel via de app als telefonisch is de support prima zodat niet alleen mijn klant maar ook ik zelf optimaal ontzorgd ben. Die hulp gaat op een Jip en Janneke-manier: duidelijk en eenvoudig.

Meerwaarde 1A-partnership

Wat brengt de samenwerking met 1A First Alternative Tom van Dijken vooral? Naast een bewezen, stabiele oplossing voor een werkplek thuis, op kantoor en onderweg noemt Tom van Dijken vooral de service, juist ook in de pre-sales en bij de migratie van een nieuwe klant naar werken ‘in de cloud’.

“Een adviesgesprek met een bestaande of nieuwe zakelijke klant doe ik graag samen. Hanc de Bokx is altijd bereid om tijd te maken en vanuit zijn expertise mee te denken.“ En hij voegt daaraan met een grijns toe: “en voor die service hoef ik niet te betalen”. Van Dijken: “dat denken in meerwaarde voor de klant en in de langere termijn spreekt mij erg aan”.

Soms is een technisch vraagstuk net wat gecompliceerder of voor Smart Computerservice relatief nieuw. Ook dan blijkt de meerwaarde van 1A. “Zo hadden we laatst een implementatie van Nextcloud: die hebben we samen opgepakt en naar volle tevredenheid van mijn klant afgerond. De 1A support was voor mij van echte meerwaarde.

In de wolken

Het werken ‘in de cloud’ ziet Tom van Dijken een steeds grotere vlucht nemen. Omdat synchronisatietools als Dropbox, Google Drive en One Drive steeds populairder worden zit daarin ook een risico voor MKB-bedrijven. “Ransomware kan versleutelde bestanden alsnog naar de cloud brengen”, zo waarschuwt Tom van Dijken. “Ik raad het gebruik van dit soort handige hulpmiddelen niet 100% af, dit is afhankelijk per klant. Maar het is wel zaak om hierop alert te zijn”.

De door 1A First Alternative ontwikkelde cloud werkplek heeft dat risico niet. “Bij de 1A cloudoplossing komt de data niet lokaal te staan en draait alles op de veilige server van 1A First Alternative die op een eigen stuk in het datacenter draait. Mijn klanten loggen in op een terminalserver, en hebben alle applicaties snel bij de hand. Dat is helemaal handig voor legacy oplossingen die men zo toch kan blijven gebruiken. Klanten in bijvoorbeeld accountancy en boekhouding voorkomen zo de aanschaf en overstap op een geheel nieuwe oplossing. Dat scheelt veel tijd en energie en voorkomt fouten. “

Ambitie

Klanten verder helpen en ontzorgen is wat Tom van Dijken drijft. Hij hoeft niet per se heel veel groter te worden. Van Dijken’s ambitie zit vooral in het aanboren van nieuwe kansen. Zo heeft hij recent ook zijn dienstverlening verbreed met domotica (‘het slimme huis’) en met narrowcasting om via relevante, digitale promotie bijvoorbeeld in de winkel en horeca mogelijk te maken. Er zit kortom veel muziek in Smart Computerservice, een IT-partner om in de gaten te houden.